MINUM pun ada caranya

Bismillahhirahmanirahim, Assalamualaikum wbt para reader sekalian.Di harap semuanya sihat di bawah nauganNYA. Entry kali ini suka untuk saya berkongsi tentang cara , atau tatacara minum.Ia memang ianya nampak mudah dan ringkas, tetapi bila melihat kembali kepada fenomena zaman sekarang , kebanyakkan dari kita sukar untuk mengikuti apa yang telah di gariskan.

Sebagaimana kita tahu , MINUM air merupakan amalan yang sangat penting untuk badan kita.Dalam satu hari kita minum air sebanyak 8 hingga 15 kali sehari,bergantung pada keperluan badan kita. Orang yang aktif bersukan akan minum air dengan lebih kerap berbanding orang yang tidak aktif.


"Rasulullah s.a.w. menganjurkan kepada kita satu prinsip yang sangat penting ketika minum,iaitu tidak bernafas ketika minum atau dalam kata lain tidak bernafas dalam bekas minuman."

Sesungguhnya Islam merupakan satu agama yang holistik (menyeluruh). Islam memberi panduan kepada setiap amalan yang kita lakukan dalam kehidupan seharian .Jika amalan yang lebih jarang dilakukan seperti tidur diberi panduan oleh Islam, tentu sekali amalan yang kerap dilakukan seperti minum air juga diberi panduan oleh islam untuk kita amalkan.

Etika ketika minum telah diajar oleh Rasullulah kepada kita.Antaranya hadis yang menyebut etika minum Rasulullah s.a.w ialah :

1 ) Daripada Ibn Abbas r.a,dia berkata : "Sesungguhnya Rasulullah melarang untuk bernafas atau meniup ke dalam bekas minuman." (Riwayat al-Tarmizi )

2 ) Daripada Abu Qatadah, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : "Jika kamu minum, janganlah bernafas di dalam bekas air minumannya." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim )

3 ) Daripada Anas bin Malik r.a, dia berkata : "ketika Rasulullah s.a.w minum , Baginda mengambil nafas di luar bekas air minuman sebanyak tiga kali.Dan Baginda bersabda, maksudnya : 'Hal itu lebh segar, lebih sedap dan lebih nikmat'.Anas mengatakan : 'Oleh sebab itu,ketika aku minum,aku meneguk sebanyak tiga kali."(Riwayat al-Bukhari dan Muslim )

Daripada hadis-hadis di atas jelaslah kita bahawa Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada kita satu prinsip yang sangat penting ketika minum, iaitu tidak bernafas ketika minum, atau dalam kata lain tidak bernafas di dalam bekas minuman.Ini merupakan satu ajaran yang mengandungi nilai etika yang begitu tinggi .Apabila dikaji dengan teliti, adab minum yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. merupakan cara yang terbaik bagi menjaga kesihatan tubuh badan kita.

1) Para ulama berkata : "Larangan bernafas di dalam bekas minuman itu sama seperti larangan meniup makanan dan minum (yang panas agar cepat sejuk).Hal ini dikhuatiri kerana air liur yang menitis masuk ke dalam minuman atau makan tersebut membuatkan orang yang ingin mengunakan bekas yang sama menjadi jijik dan kotor."

2) Imam al-Qurtubi menjelaskan "maksud larangan bernafas di dalam bekas minuman itu ialah supaya jangan sampai mengotorinya kerana air liur ataupun aroma tidak sedap yang melekat atau menempel pada bekas tersebut."

3) Nafas yang dihembus mengandungi gas karbon dioksida yang tinggi dan juga bakteria-bakteria atau virus-virus daripada rongga hidung dan kerongkong.Apatah lagi jika seseorang itu sedang menghidap selsema atau demam influenza.Kuman-kuman tersebut boleh membiak dengan cepat di dalam bekas minuman yang berisi air tersebut dan menyebabkan air itu tidak tahan lama.Jika diminum ia boleh menyebabkan jangkitan kuman dan juga sakit perut.

4) Minum sambil bernafas (menyedut dan menghembus udara ) menyebabkan salur air dan udara bercampur dan boleh menyebabkan sakit tekak dan juga jangkitan kuman pada paru-paru.

Selain tidak bernafas semasa minum, masih terdapat banyak lagi etika yang di tunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. ketika minum seperti membaca basmalah, minum menggunakan tangan kanan dan juga minum dalam keadaan duduk.

Ayuh sahabat-sahabat sama-samalah kita mengamalkan sunnah ini untuk mendapatkan keberkatan daripada setiap titik air yang masuk dalam tubuh badan kita.Sekian dari saya.Wallahuaklam,Ma'Assalam wa ilaliqa.

Ditulis oleh : MUtiaRa iLahi
hafirahmunirahberkate.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

 
Laman Rasmi I-Tech © 2012 | Designed by Cheap TVS, in collaboration with Vegan Breakfast, Royalty Free Images and Live Cricket Score